پرسش و پاسخ پزشکی: تنفس دهانی در ارتفاع و کوهنوردی:
انجمن پزشکی کوهستان ایران: بخش پرسش و پاسخ پزشکی بخش مهمی از وبلاگ انجمن پزشکی کوهستان است که به مشکلات شایع کوهنوردان می پردازد. شما می توانید مسائل و سوالات پزشکی خود در زمینه بیماریهای ارتفاع و ورزش کوهنوردی و سنگنوردی را در این بخش مطرح کرده و پاسخ آنرا در اسرع وقت دریافت نمایید:
سوال: جدیدا دچار مشکل تنفس در ارتفاع شدم که فکر کنم توی سالهای اخیر کوهنوردیم باهاش برخورد نکرده بودم. اول از همه اینکه کلا بابینی نفس کشیدن برام سخته اما خوب همیشه سعی بر رعایت این امر داشتم. به تازگی توی ارتفاع نمی تونم خوب نفس بکشم احساس می کنم نفس تا نیمه ی شش هام میاد و تا انتها نمی رسه و موجب نفس های سطحی و تند میشه که باعث خستگی ریه میشه!
جواب: انجمن پزشکی کوهستان ایران: اصولا در هیچ متن علمی به تنفس دهانی صرف سفارش نشده و یک ورزشکار بعید بنظر می رسد بتواند بتنهایی و فقط از طریق بینی هوا و اکسیژن مورد نیاز خود را تامین کند و همیشه از تنفس دهانی هم استفاده می کند. در ورزش کوهنوردی که شرایط بسیار مشکل تر می باشد و بدلیل رقت هوا و کاهش سهمی اکسیژن حتما باید از تنفس دهانی کمک گرفت.
نکته ای که در تنفس دهانی حائز اهمیت است استفاده از پوششی مناسب در هوای سرد است تا در هنگام تنفس های سریع بدلیل ورود هوای سرد و خشک به ریه ها و مخاط بینی و گلو و حنجره از تحریک مجاری تنفسی جلوگیری شود و از ابتلا به سرفه های خومبو که از عوارض حضور در مناطق سرد می باشد جلوگیری شود.
با استفاده از یک پوشش پارچه ای یا کلاه طوفان می توان هوای گرم و مرطوب ریه ها را در هنگام بازدم با هوای سرد و خشک کوهستان در هنگام دم مخلوط کرده و از ورود هوای سرد و خشک تحریک کننده به ریه ها و حنجره جلوگیری کرد.
مطمئنا تمرین بیشتر در ارتفاعات و افزایش حجم و عملکرد ریوی در تبادلات هوایی ریه ها موثر است و باید با استفاده از ورزشهای متنوع در سطح شهر و ارتفاعات تنفس بهتری برای خود فراهم کرد.
تدوین: دکتر حمید مساعدیان
منبع:/www.iranmountainmedicine.blogfa.com